Word een echte trainer

Word een echte trainer!

Als jij het besluit neemt om trainer te worden is het wel noodzakelijk dat je meer capaciteiten van jezelf gaat ontdekken. Door bewust daar van te worden ga zowel jij als trainer en de deelnemers profijt hier van krijgen. Jij gaat namelijk op een andere manier voor de groep staan, dan als je een presentatie gaat geven.

 

In de meeste gevallen is een presentatie een monoloog en een training een dialoog. Vandaar dat je hierdoor jezelf anders gaat profileren. Naast ondernemer, expert word je dan ook een trainer. In dit artikel ga ik je een aantal inhoudelijke tips met je delen, waarmee je zeker rekening moet houden tijdens je training.

4 Tips voor het voorbereiden

#1 Oog hebben voor elke deelnemer

Als trainer is het essentieel van belang dat je naast oogcontact maken met de deelnemers, ook gewoon voor oog hebt ze. Elke deelnemer zit daar voor zichzelf en om te leren. Het is aan jou de taak om elke deelnemer afzonderlijk van elkaar verder te helpen. Bijvoorbeeld naast algemene tips ook echt persoonlijke gerichte tips geven.

 

#2 De Kop-Romp-Staart methode

Tijdens jouw training hebben zowel jij als trainer noch de deelnemers behoefte aan een logische structuur. Zelf maak ik altijd gebruik van de Kop-Romp-Staart methode. In een paar stappen heb jij je hele presentatie structuur proef gemaakt. Zo kan je bouwen en vertrouwen op je trainingsinhoud.

 

#3 Diverse workshops maken

Wanneer jij je trainingsinhoud gaat maken aan de hand van de kop-romp-staart methode, dan is het handig om je training in te delen in diverse workshops. Zo kan je duidelijk een programma maken voor de hele dag en weten de deelnemers precies waar ze aan toe zijn. Tevens kan je dit ook goed vermelden op je website

 

#4 Meerdere niveaus uitwerken

Vooraf heb je (als het goed is) jouw deelnemers geanalyseerd. Hierdoor weet je precies waar jij je training op baseert. Alleen wat als er toch 3 deelnemers van de 9 zeggen dit heb ik of weet ik al? Zij willen door en niet de herhaling horen. Echt waar dit gebeurd regelmatig en dat is heel logisch! De gouden tip is altijd een verdieping opdracht bij de hand hebben. Zo heb je altijd een Plan-B. Zo zijn zowel jouw deelnemers als jij zelf blij.

Naast verdieping is het ook goed om een makkelijkere opdracht te hebben. Zo kan je daar altijd nog eerst mee beginnen als je merkt dat ze nog niet zover zijn. Echt waar, zo voorkom je vervelende verrassingen.

Martiena de Graaf

4 Tips voor je training

#5 Luisteren naar de deelnemers

De meest waardevolle informatie voor jou als een trainer komt letterlijk bij de deelnemers vandaan. Stellen zij bijvoorbeeld veel vragen? Dan weet je exact waar je de volgende keer meer aandacht aan moet geven. Tevens kun je ook echt individuele problemen gaan oplossen wanneer je oprecht luistert naar je deelnemers.

#6 Lichaamstaal lezen

Als je goed de deelnemers gaat observeren kun je vanzelf ook hun reactie zien in hun lichaam. Je kan bijvoorbeeld zien wanneer iemand je niet begrijpt of als die een vraag heeft. Het enige wat jij moet doen als spreker is echt kijken naar je deelnemers.

 

#7 Veiligheid waarborgen

Wanneer je op een hoger niveau wilt trainen, wil je bijvoorbeeld feedback geven of dat ze hun persoonlijke verhaal gaan delen. Dan is het van belang dat je veiligheid goed is. Is dit niet het geval, dan zullen je deelnemers ook nooit echt openkaart met je spelen. Zij moeten zich niet alleen goed bij jou voelen, maar ook bij de andere.

 

#8 Voorbeelden geven vanuit praktijk

Je kunt voorbeelden uit een boekje halen, alleen deze hebben mindere diepgang dan je eigen voorbeeld uit praktijk. Zij willen weten hoe jij het hebt gedaan. Ze willen niet voor niets van jou leren!


3 Tips voor je relatie met de deelnemers

#9 Continue gebruik maken van interactievormen

Geef je training meer diepgang door interactie geregeld te maken. Met interactie bedoel ik dat je het gesprek aangaat. Echt met de deelnemers spreken. Stel bijvoorbeeld eens een vraag of zet ze eens aan het denken. Wat gebeurt er dan met ze?

 

#10 Werken aan je vertrouwensband

Naast de veiligheid is het werken aan je vertrouwensband ook belangrijk. Veiligheid is voor de groep en je vertrouwensband is persoonlijk met elke deelnemer. Iemand laten uitspreken, echt luisteren, oogcontact, feedback en bijvoorbeeld open staan voor de persoon hoort hierbij. Het gaat erom dat je jullie relatie niet voor lief neemt, maar echt een connectie maakt. Bijvoorbeeld jouw deelnemer komt binnen, verwelkom hem meteen. Zo laat je meteen zien dat je ook oog hebt voor hem.

#11 Gerichte opdrachten geven

Maak vooraf opdrachten die hun grote probleem gaat verder helpen. Ze verwachten geen gouden bergen, maar wel de basis om hun probleem op te lossen. Door gerichte opdrachten in het verlengde van je doel te maken, weet je zeker dat je deze gaat behalen en dat je belofte is nageschreven.

Als een echte trainer is het van belang dat je minder gefocust bent op jezelf, maar juist op je deelnemers. Zo kan je werken aan de veiligheid in de groep, zodat de deelnemers het optimale uit je training kan halen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je goed kijkt (naar bijvoorbeeld lichaamstaal) en luister naar de feedback die ze geven. Zo blijf je on top en bewust in je training. Ook jij kan een echte trainer worden!Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen trainen aan jouw deelnemers? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *