Video - De juiste vibe in je trainersruimte

 

Graag deel ik een aantal tips met je, om je trainingsruimte zo optimaal mogelijk in te richten.

 • Gebruik jij een visueel hulpmiddel?
  Wanneer jij een flip-over, whiteboard of een PowerPoint presentatie inzet, dan is het belangrijk dat elke deelnemer vanaf zijn of haar plek het scherm goed kan zien. Het is vervelend voor de deelnemers die over hun schouder moeten kijken of de stoel andersom moeten zetten. Er zijn namelijk altijd mensen die mee willen schrijven en hierdoor de controle verliezen. Zet de tafels met stoelen zo neer dat iedereen het scherm kan zien.
 • Is de ruimte te groot?
  Heb jij minder deelnemers, waardoor de ruimte te groot lijkt? Maak deze dan knus. Gebruik het andere gedeelte om tijdens de pauze lekker te zitten met een kopje koffie. Zo creƫer je een werkruimte en een pauzeruimte. Ideaal voor de deelnemers.
 • Overige tafels en stoelen?
  Heb jij in de ruimte toevallig tafels over die jij niet hoeft te gebruiken? Vraag dan vriendelijk aan het personeel of deze de ruimte uit mogen. Dit neemt alleen maar plek in, die jij eventueel voor andere opdrachten beter kan benutten.
 • Heb jij een raam in de ruimte?
  Wat is het heerlijk wanneer de zon naar binnen kan komen in de ruimte. Het vervelende alleen hieraan is dat hij ook precies in de ogen van jouw deelnemers kan schijnen. Controleer van te voren wat de mogelijkheden zijn om de gordijnen of zonnescherm dicht te doen.

  Tevens kun jij beter naar het raam kijken dan de deelnemers. Wanneer er meerdere mensen steeds langs lopen dan raken je deelnemers (onbewust) hun concentratie even kwijt.

 • Kunnen de deelnemers elkaar zien?
  Het komt regelmatig voor dat ik tijdens een training in een groep zit en de helft niet kan zien. De opstelling is dan zo gemaakt dat hij niet gezellig en vriendelijk is. Maak je bijvoorbeeld een lange rij met tafels of ga je een vierkant maken?

Het is altijd verstandig om eerder aanwezig te zijn in de ruimte. Jij weet als enige wat jouw training inhoudt en wat jij van de zaal nodig hebt. Benut dan ook deze tijd om het beste te doen voor je deelnemers. Zij moeten echt centraal staan tijdens de training.

 

Ook trainen vanuit jouw vakgebied?

Ben jij een expert in jouw vakgebied en wil jij jouw specialisme gaan delen met de deelnemers die dolgraag van jou willen leren? Weet je alleen niet goed hoe jij je tekst en boodschap kunt overbrengen? Of hoe je echt goed voor een groep kan staan?

Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Leer Trainen vanuit jouw vakgebied!.