Bewaar altijd de veiligheid in je training

Hoe creëer je de veiligheid in de training?

Als trainer kun je zonder dat je het weet de veiligheid in de groep verliezen. Of misschien is hij er zelfs nooit geweest. Dit heeft helemaal met de groepsdynamiek te maken. Jij als trainer bent de dirigent van het hele gebeuren en de deelnemers kopiëren jouw gedrag soms letterlijk of juist in de tegenpool van jou. In dit artikel ga ik een aantal scenario’s aan je voorleggen.

3 Trainingsscenario's

#1 Met veiligheid de training beginnen

Als trainer werk ik graag als eerste op de veiligheid van de groep. Ik zeg bijvoorbeeld in het begin meteen: ‘We zijn allemaal hier gekomen met hetzelfde probleem of doel. We willen allemaal dezelfde richting op. Het kan ook goed voorkomen dat de één al verder is dan de ander. Respecteer dit, ik train jou namelijk verder op jouw niveau.’

‘Verder stel vooral vragen aan me. Vragen stellen is niet dom, het is juist dom om vragen niet te stellen. Komt het even niet uit, dan hoor je dat ook van me en geef ik op een ander moment antwoord op je vraag’.

Door dit verhaaltje geef ik de deelnemers gerustheid dat ze hier mogen zijn zoals ze op dit moment zijn en dat ze altijd vragen mogen stellen. Dit stimuleert aan de veiligheid in de groep.


#2 Respecteer elkaar

Wanneer jij het gevoel krijgt dat er een aantal of gewoon maar één deelnemer de rest aan het opstoken is, moet je hier meteen werk van maken. Het kan goed zijn dat er bijvoorbeeld één deelnemer niet meekomt. Jij moet ook voor haar de veiligheid verzorgen.

In groepsverband geef ik tips degene zijn richting op. ‘Ik merk dat er veel gelachen wordt om elkaar. Pas hiermee op, want je kunt de ander onbewust raken hiermee’. Wanneer de persoon zich voelt aangesproken, gaat hij (hopelijk) zijn gedrag veranderen. Werkt dit niet? Attendeer dan de persoon in de pauze op zijn ongewenst gedrag.

#3 Te harde feedback geven

Wanneer jij de groep aanspoort om elkaar feedback te geven, is het ook aan jou om hierop te letten. Met feedback is niets verkeerd, vertel er dan ook bij hoe ze ‘het’ kunnen verbeteren.

Wordt er te harde feedback aan elkaar gegeven? Dan mag je zeker de feedback gever erop attenderen. Kijk hier wel echt mee uit! Je kunt namelijk echt (onbewust) iemand z’n zelfvertrouwen beschadigen.

Persoonlijk geef ik na harde feedback mijn eigen mening. Hier blijf ik eerlijk, maar schuur ik wel aan de harde woorden die al zijn gevallen. De deelnemer wil namelijk het liefst jouw feedback horen als trainer.

Veiligheid blijft altijd een dingetje tijdens de training. Het is als trainer verstandig om je eigen ‘oogkleppen’* af te zetten en echt te kijken naar je deelnemers. Wat gebeurt er in de groep? Hoe reageren ze op elkaar? Welke blikken vliegen er in de ronde? Welke emoties kun je waarnemen? Vandaar zet je oogkleppen af en ga waarnemen in de groep.

* Met de oogkleppen bedoel ik de paardenkleppen. Een paard draagt oogkleppen, om expres niet alles te kunnen waarnemen wat hij allemaal onderweg tegenkomt. Zo kan hij makkelijker van A naar B rijden.

 

Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen trainen aan jouw deelnemers? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *