Training maken in 15 stappen

Trainen

Zo maak je gericht een training

Ben je momenteel bezig om een training te geven en ben je ondernemer?? In dit artikel ga ik je 15 tips geven die je meteen kunt verwerken in je training. Zo kun je hem gericht, succesvol en waardevol maken voor de deelnemers.

15 Tips

1. Analyseer je deelnemers zorgvuldig

Leer je deelnemers van te voren kennen. Wie komen er en waaraan hebben zij behoefte? Welke onderwerpen of antwoorden zouden zij graag van jou willen horen? Wanneer jij hierop in speelt, maak jij meteen beter contact en verbinding met je deelnemers. Lees ook: Deelnemers analyseren

 

2. Bepaal je onderwerp

Waar hebben jouw deelnemers op dit moment de meeste behoefte aan? Waarover zou jij graag willen spreken? Kies altijd een onderwerp uit dat bij jou, de deelnemers en bij je onderneming past. Train je voor een organisatie? Controleer dan eerst naar hun verwachtingen. Het kan prima zijn, dat ze het al voor je hebben besloten.

3. Maak een doel voor jezelf

Wat wil jij bereiken met je training? Bepaal van te voren een doel, zodat je gericht te werk kunt gaan. Het doel dat je voor ogen hebt, moet wel realistisch en haalbaar zijn, zodat je deze ook kan behalen. Tevens kun je achteraf concluderen of je jouw doel ook hebt bereikt. Klik hier om jouw doel te bepalen.

 

4. Formuleer je boodschap

Wanneer jij jouw doel hebt bepaald kun je ook gaan bedenken welk informatie je wil overbrengen aan de deelnemers. Wat wil je dat ze onthouden? Wanneer je dit weet kun je jouw boodschap gaan formuleren.

 

5. Kies voor de juiste structuur

De deelnemers kunnen het beste je training volgen wanneer je een duidelijke structuur hebt. Hierin kun je denken aan een opbouw, je informatie sorteren en zorgen dat je de aandacht houdt. Zelf werk ik altijd graag met de kop-romp-staart methode. 

6. Start met een verrassende inleiding.

Wanneer jij meteen goed van start gaat, krijg je gelijk de aandacht. Zorg ervoor dat de inleiding bij jou, je onderwerp, deelnemers en bij je onderneming passen. Zo krijg je naast de aandacht ook de juiste aansluiting met ze. Klik hier voor 15 verrassende openingen voor jouw training 

 

7. Stel jezelf kort en krachtig voor

Vertel wie je bent, wat je doet en welke personen je helpt. Zo krijgen ze meteen een indicatie over wat jij voor hun kan gaan betekenen voor nu en in de toekomst. Benieuwd hoe jij  jij jezelf kort en krachtig kunt voorstellen. 

Martiena de Graaf

8. Deel je programma punten

Wat ben je van plan om te behandelen? De deelnemers houden ervan om te weten wat je van plan bent. Zo kunnen zij eventueel hun verwachtingen nog aanpassen. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Tevens kun je ook tijden door geven. Wanneer gaan we lunchen of wanneer gaan we door naar een ander onderwerp. Hierdoor kunnen zij hun spanningsboog aanpassen.

 

9. De kop-romp-staart methode

Door de juiste opbouw en volgorde te maken, wordt je training deelnemersvriendelijk. Zo wordt hij meteen waardevoller, omdat hij beter te volgen is. Tevens heb je een mooie rode draad die je kunt volgen. Klik hier voor de uitleg over de kop-romp-staart methode. Lees ook: De Kop-Romp-Staart Methode.

10. Kies bewust je waardevolle informatie die je wilt delen

Vertel liever minder uitgebreid je informatie, maar verdiep eerder in één bepaald onderwerp/ thema. Zo kunnen zij eventueel hun verkregen informatie, na je training al verwerken in hun onderneming. Zo geef je hun de actie, naar waar ze verlangen. 

 

11. Maak gebruik van interactie

Het toevoegen van interactie kan elke training gaan versterken. Je maakt namelijk contact op een subtiele manier. Je gaat als het ware in gesprek. Zo maak je van een monoloog een dialoog. Klik hier als je jouw interactie wilt voorbereiden

 

12. Geef een samenvatting

Herhaal in een aantal zinnen de high-lights van de training. Door een korte herhaling (in andere woorden) geef je ze de mogelijkheid om je informatie beter op te slaan. Je training is namelijk als een waterval aan woorden, die we het liefst allemaal willen opslaan. Helaas is dit niet mogelijk, daarom is het verstandig om het nog kort en bondig samen te vatten. Lees ook: Maak een samenvatting 

Martiena de Graaf

13. Algemene vragenronde

Wanneer jij klaar bent met het delen van jouw waardevolle informatie met het publiek, is het verstandig om het publiek de mogelijkheid te geven om hun brandende vragen aan je te stellen. Er zijn altijd personen die nog een vraag voor je hebben. Deze kun je dan goed beantwoorden op het moment dat het jou uitkomt. Hiervoor is de algemene vragenronde in het leven geroepen.

14. Maak gebruik van een pitch-sale

Wil jij jouw programma gaan verkopen die aansluit op de training? Dan kun je dat het beste doen aan het einde. Je hebt ze warm gemaakt, waardoor de kans op verkoop groter is. Vertel vooral de voordelen en wat je product voor hun onderneming bijvoorbeeld kan gaan betekenen.  

15. Eindig met kracht

Sluit de training niet af met bedankt en tot ziens. De training verdiend een mooi einde. Maak dit niet te langdradig!  

Met deze 15 tips kan jij een begin maken aan jouw training. Het belangrijkste is dat jij de deelnemers centraal zet. De training draait om hun en om ze verder te helpen. Succes en veel plezier met het maken en het geven van jouw training. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen trainen aan jouw deelnemers? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *