- Quiz Time! -

Video - Eén deelnemer begrijpt niet wat je bedoeld

Je bent lekker bezig met het geven van je training en een deelnemer geeft aan dat hij je niet begrijpt. Je begint meteen met nog een poging om het uit te leggen en ook dit werkt tevergeefs.

Wat ga je doen als trainer?

 

Antwoord A: Je gaat het nog een keer herhalen, maar nu met andere woorden. 

 

Antwoord B: Je vraagt aan een andere deelnemer of hij het wilt uitleggen vanuit zijn standpunt. 

 

Antwoord C: Je kunt de vraag parkeren en doorgaan met je training. Loslaten kan soms echt de beste optie zijn, aangezien je hiermee behoorlijk veel tijd kan gaan verliezen. 

 

Welk antwoord(en) kies je uit? 

 

 

Mijn antwoord:

De antwoorden A/B/C zijn voor mij alle drie gebruikelijk. Soms zelfs letterlijk alle drie en soms er maar twee van. Dit hangt natuurlijk af van de situatie, de deelnemers en het onderwerp hiervan. Hieronder heb ik een kleine stappenplan geschreven voor jou als trainer.

 

Stappenplan:

 

 

Stap 1:
Vraag jezelf eerst af, hoe relevant is de informatie die de deelnemer niet begrijpt. Als het geen echte toegevoegde waarde heeft, kun je er ook op een ander moment over verder gaan. Hierdoor voorkom je, dat je gaat uitlopen in je tijdsplanning. 

 

 

Stap 2:
Als het je eerste keer niet is gelukt, probeer de tweede keer dan juist andere woorden of voorbeelden te geven. 

 

 

Stap 3:
Als de informatie echt belangrijk is, kun je altijd vragen aan een andere deelnemer om je te helpen. 'Wie kan antwoord geven op de vraag vanuit je eigen standpunt?' De deelnemers kijken namelijk op een andere manier naar jouw onderwerp dan dat jij dit doet. 

 

Wat je ook doet, raak niet in paniek of ga dit op jezelf betrekken. Het kan aan meerdere factoren liggen waarom de deelnemer in kwestie jou niet heeft begrepen. Daarnaast is het goed om te blijven luisteren naar de deelnemers en maak keuzes. 

Vergeet in ieder geval niet om te controleren, voordat de training is afgelopen, of de deelnemer in kwestie jou uiteindelijk wel heeft begrepen. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je het nu nog een keer proberen zonder dat alle andere deelnemers ook mee kijken en luisteren. Gewoon rustig, op je eigen tempo en nog een keer proberen.

 

 

Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>> 

 

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk.