Ja, ik wil een training geven

Ja, ik wil een training geven

Zo maak je gericht een training

Elke dag kun je wel ergens een live training online volgen. Toch willen er nog genoeg klanten je ‘in het echt zien’ op locatie. Ze willen naar je toe rijden en van je leren. Alleen waaraan moet je nu echt denken om een training te geven? In dit artikel ga ik 11 tips met je delen waar je zeker rekening mee moet houden.

 

3 Voorbereidings tips

#1 Wees duidelijk in je promotie

Voor wie is de training bedoeld? Wat gaan ze leren? Welke benodigdheden moeten ze meenemen? Wat is hun investering? Inclusief lunch? Wat zijn de tijden? Geef op al deze vragen antwoord. Hoe specifieker, hoe beter. Zo voorkom je verrassingen of teleurstellingen zowel bij jou als bij je deelnemers.

 

#2 Wie is de trainer?

Stel jezelf goed voor! We willen het gezicht achter het bedrijf zien en via jouw tekst al kennis met je maken.

 

#3 Bepaal hoeveel deelnemers jij tijdens de training verder kan helpen

Met een kleinere groep, kan je dieper de stof in gaan. Vaak met grote groepen blijf je toch wat algemener. Ook dit communiceer ik naar buiten. Er zijn genoeg mensen die houden van juist een kleine of een grote groep.

Zelf hou ik persoonlijk 8 tot 10 deelnemers aan. Zo kan ik ook echt de waarde geven die ik te bieden heb.

5 Tips voor je training

#4 Zorg dat er één thema de overkoepeling heeft

Wanneer jij te veel onderwerpen gaat aansnijden, dan weet de deelnemer niet wat hij nou precies heeft geleerd die dag. Wanneer jij naar één doel werkt, met diverse onderwerpen, krijgen ze eerder het idee.

Als bij mij het thema ‘presenteren’ is, kunnen de onderdelen microfoon gebruik, interactie en bijvoorbeeld lichaamstaal zijn. Aan het einde van de dag kunnen wij een interactie presentatie geven met de microfoon.

 

Martiena de Graaf

#5 Zorg dat je de training aanpast op de behoefte van de deelnemers

Elke doelgroep heeft een andere behoefte. Stel ik geef werknemers van een winkel een training ‘presenteren’ of ik geef docenten een training. De inhoud moet ik hierin wel gaan aanpassen. Ook al staan ze beide elke dag voor mensen, hebben ze vooraf andere behoeftes van elkaar. Analyseer daarom van te voren de personen die naar je training komen.  

#6 Geef ze voldoende acties

Tijdens een training is het niet alleen de bedoeling dat je ze theorie overhandigd. Nee, de deelnemers willen juist het meteen in praktijk gaan uitwerken. Geef ze daarom groeps, duo of individuele opdrachten. Tevens bewaak je hiermee de spanningsboog.

 

#7 Maak gebruik van pure interactie

Je hoeft niet als trainer alle informatie zelf te geven. Stel eens gerichte vragen, waardoor je hun hersenen gaan activeren. Maak van te voren de vragen die je wil stellen.

 

#8 Maak een hand-out of werkboek

Er zitten altijd visuele deelnemers in de groep. Zij vinden het fijn om een hand-out of werkboek te krijgen met de stappen die zij moeten maken. Je kunt dit mee geven naar huis of ze er al in laten werken tijdens de training. Door dit visuele aspect toe te voegen, geef je meteen meer waarde weg.

Tevens kun je ook tijden door geven. Wanneer gaan we lunchen of wanneer gaan we door naar een ander onderwerp. Hierdoor kunnen zij hun spanningsboog aanpassen.

4 Tips voor op de locatie

#9 Maak de locatie geschikt aan de hoeveelheid deelnemers

Heb jij een grote ruimte? Dan is het verstandig om hem wat kleiner te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen om de ruimte te verdelen en echt een trainingsruimte af te bakenen. Is de ruimte te klein, vraag dan aan de locatie wat er mogelijk is om eventueel weg te halen.

Martiena de Graaf

#10 Kijk eens door de ogen van de deelnemer

Dit kun je thuis al doen, wanneer je de training zo goed als af hebt. Waar zou jij nog extra behoefte aan hebben als jij zelf een deelnemer zou zijn?

Verder is het ook goed om bewust door de trainingsruimte te lopen door de ogen van de deelnemer. Mis je dan nog iets? Je kunt van te voren nog veel dingen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de zichtlijnen, kun je jou vanaf elke stoel goed zien?

#11 Voldoende drinken aanwezig?

Zorg van te voren dat je een mooie koffie, thee en water tafel hebt staan. Zo kun je tijdens het binnenkomen ze meteen attenderen erop. Zo weten zij de hele training hoe zij aan het drinken kunnen komen.

Spreek van te voren ook af op de locatie hoe jij nieuwe koffie etc. krijgt tijdens de training. Geef je een cue en mogen zij binnenkomen of..?

Met deze 11 tips kun je verder met het maken van je training. Het belangrijkste is dat jij de deelnemers centraal zet tijdens jouw training. Welke oplossingen kun jij allemaal aan hen beiden? Geef ze dan ook! Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen trainen aan jouw deelnemers? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *