Hoe observeer je groepsdynamiek tijdens de training?

Deelnemers:

Hoe observeer je de groepsdynamiek tijdens de training?

Wanneer jij een groep deelnemers aan het trainen bent is het noodzakelijk dat je niet alleen oog hebt voor jezelf, maar dat je ogen juist gericht zijn naar hen. Wanneer jij meerdere deelnemers bij elkaar hebt, ontstaat er automatisch een groepsdynamiek die alle kanten op kan gaan. In dit artikel ga ik je meer informeren over het observeren van je groep deelnemers.

5 Tips over de groepsdynamiek

#1 Zijn er ook stille deelnemers aanwezig?

Het is normaal dat er een aantal stille krachten aanwezig zijn. Dit is bij elke deelnemer anders. Toch is het goed om hier eens je oog op te laten vallen. Waarom is deze persoon namelijk stil? Is hij ontzettend zenuwachtig of valt hij niet goed in de groep? Zelf als trainer ga ik dan bewust vragen stellen aan die personen, zodat ik ze help om uit hun comfortzone te komen.

 

#2 Word er gereageerd op een vraag van je?

Wanneer er weinig mensen willen reageren op een gestelde vraag dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. De vraag is te moeilijk of te privé. Probeer dit gedurende de training te achterhalen. Zo kun je er tijdens nog wat aan veranderen.

Martiena de Graaf

#3 Hoor je veel gefluister?

Het is normaal dat er deelnemers zijn die vaak met elkaar tussendoor babbelen. Dit kan meerdere dingen betekenen, namelijk:
- één van de twee heeft het niet goed verstaan en wil het nog een keer horen.
- één van de twee heeft een relevant verhaal die er goed bij aansluit.
- het is niet interessant genoeg en gaan babbelen met elkaar.
Het is dus niet op voorhand verkeerd dat ze met elkaar gaan babbelen. Laat je ook niet meteen van de wijs brengen. Vertrouw erop dat het relevant is en dat jij gewoon verder kan gaan met de training.

#4 Gaan er een paar na elkaar naar het toilet?

Als dit het geval is, kun je gaan bedenken dat de deelnemers behoefte hebben aan een pauze. Vaak is naar het toilet gaan of drinken pakken een beslissend teken dat de deelnemers er behoefte aan hebben. Als het kan, vervroeg dan ook de pauze. Hierdoor krijg je meer concentratie op andere momenten.

 

#5 Hoe wordt er gereageerd op elkaar?

Is er bijvoorbeeld iemand van de deelnemers erg aanwezig in de groep? Hij vertelt bijvoorbeeld steeds ervaringen of stelt vaak vragen. Hierdoor krijgt hij (onbedoeld) een bepaalde plek in de groep. De persoon in kwestie heeft dit waarschijnlijk niet door. Het is goed als trainer om hier bewust mee om te gaan. Ze behoud je de sfeer in de groep.

Je deelnemers zijn als het ware je klankbord. Jij doet iets en zij reageren hierop. Alleen hoe reageren zij? Ja, dat is het interessante van het observeren.  Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen trainen aan jouw deelnemers? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *