De juiste zaalopstelling voor je training

Training Locatie:

Hoe ziet de zaalopstelling eruit?

Als wij een zaal huren, dan gaan wij er stiekem vanuit dat ze de zaal zo efficiënt mogelijk hebben ingericht. Alleen wat jij nodig hebt en een andere trainer hoeft niet gelijk aan elkaar te zijn. In dit artikel ga ik je meer vertellen over de zaalindeling voor jouw training.

5 Tips voor de ideale zaalopstelling

#1 Gebruik jij een visueel hulpmiddel?

Wanneer jij een flip-over, whiteboard of een PowerPoint presentatie inzet, dan is het belangrijk dat elke deelnemer vanaf zijn of haar plek het scherm goed kan zien. Het is vervelend voor de deelnemers die over hun schouder moeten kijken of de stoel andersom moeten zetten. Er zijn namelijk altijd mensen die mee willen schrijven en hierdoor de controle verliezen. Zet de tafels met stoelen zo neer dat iedereen het scherm kan zien.

 

#2 Is de ruimte te groot?

Heb jij minder deelnemers, waardoor de ruimte te groot lijkt? Maak deze dan knus. Gebruik het andere gedeelte om tijdens de pauze lekker te zitten met een kopje koffie. Zo creëer je een werkruimte en een pauzeruimte. Ideaal voor de deelnemers.

Martiena de Graaf

#3 Overige tafels en stoelen?

Heb jij in de ruimte toevallig tafels over die jij niet hoeft te gebruiken? Vraag dan vriendelijk aan het personeel of deze de ruimte uit mogen. Dit neemt alleen maar plek in, die jij eventueel voor andere opdrachten beter kan benutten.

Wil je nog meer tips over het organiseren van je training? Download dan het gratis boek met 25 tips.

#4 Heb jij een raam in de ruimte?

Wat is het heerlijk wanneer de zon naar binnen kan komen in de ruimte. Het vervelende alleen hieraan is dat hij ook precies in de ogen van jouw deelnemers kan schijnen. Controleer van te voren wat de mogelijkheden zijn om de gordijnen of zonnescherm dicht te doen.

Tevens kun jij beter naar het raam kijken dan de deelnemers. Wanneer er meerdere mensen steeds langs lopen dan raken je deelnemers (onbewust) hun concentratie even kwijt.

 

#5 Kunnen de deelnemers elkaar zien?

Het komt regelmatig voor dat ik tijdens een training in een groep zit en de helft niet kan zien. De opstelling is dan zo gemaakt dat hij niet gezellig en vriendelijk is. Maak je bijvoorbeeld een lange rij met tafels of ga je een vierkant maken?

Het is altijd verstandig om eerder aanwezig te zijn in de ruimte. Jij weet als enige wat jouw training inhoudt en wat jij van de zaal nodig hebt. Benut dan ook deze tijd om het beste te doen voor je deelnemers. Zij moeten echt centraal staan tijdens de training. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen trainersvaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen trainen aan jouw deelnemers? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ja, ik wil trainen. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *